Ati lucrat mult, ati obosit, mai luati o pauza de la munca, priviti o GALERIE cu broderii vechi, cusute in diferite stiluri, imagini si obiecte de mobilier si vestimentar de o frumusete rara si deosebita, lucrate cu migala si mult talent.

Dupa o pauza placuta intentionez sa va va pun la treaba! Va aducem la cunostinta un nou stil de broderie – broderia cu volum (stumpwork). Ramane la discretia voastra ce faceti mai departe: va puneti pe studiat, ori ramaneti la admirat.

Pe mine m-a cucerit din start acest stil de broderie – stumpwork – broderie cu volum, flori, crengute, buchete absolut reale, pe care vrei sa le iei in mana, sa le mirosi, sa le duci acasa…

Am cautat indelung materiale si informatii pentru a veni in fata voastra cu ceva precis si adevarat. In afara de multitudinea de imagini cu broderii in acest stil nu prea exista multa informatie, nici macar despre autoarea acestui stil de broderie – Helan Pearce, care are publicate mai multe carti la acesta tema, carti bune de avut in biblioteca pentru cei care vor hotari de acum incolo sa se ocupe de acest tip de broderii. Ce am reusit sa aflu despre Helan Pearce: s-a nascut in Anglia, plimbarile prin padurile si campiile tarii sale, i-au lasat in memorie amintiri de neuitat cu florile copilariei sale. N-a avut pregatire pentru aceste aptitudici la cusut si pictat, se pare ca au venit in viata ei atuncvi cand a fost momentul, dar un moment bun de tot. Cand insa a descoperit talentul sau nu s-a mai putu lasa de acesta ocupatie, a invatat, a evoluat si de 20 de ani tot coase, elaboreaza scheme, scrie carti si preda cursuri in mai multe institutii de invatamant din Australia si Anglia. In timpul liber lucreaza si deseneaza in atelierul sau din Melburn, mai coase si rochii de nunta cu margele.

Va prezint mai jos in imagini cum se lucreaza la broderia cu volum dupa modelul lui Helan Pearce. Iata cum se face asta:

1.Fixati sarma.

2.Coaseti mijlocul florii.

3.Coaseti sarma imprejur.

4.Taiati fragmentul terminat.

5.Adunati petalele cusute intr-o floare si fixati pe verso varfurile de sarma. Vedeti si cum arata o floare terminata.

Un alt exemplu cu mai multe petale si frunze, dar si buchetul gata il vedeti in alta imagine.

Si pentru a va starni un interes aparte pentru acest stil de broderie – stumpwork – va prezentam o GALERIE su fotografii cu astfel de broderiii.

Vizionare placuta! Asteptam si parerile si comentariile voastre.

Mai cititi si: Faceti cunostinta cu Lorna (Lorna Bateman)!

Broderia japoneza – Yumiko Higuchi

Clasificarea broderiilor