O tehnica de cusut uitata „Bargello” si posibilitatile acestei tehnici de broderie florentine – sa vedem, sa admiram, poate sa invatam!

Prima data am vazut si citit despre aceasta tehnica de cusut intr-una din enciclopediile despre broderie. Cateva cuvinte insuficiente despre istoria, regulile si caracteristicile de baza. Dupa acele cuvinte nu era nimic special in aceasta tehnica. Doar una dintre variantele de broderie cu puncte numarate. Dar, alaturi de aceste cuvinte erau si unele fotografii. Ceva de genul, pe care le veti putea vizualiza in GALERIA foto de aici.

De atunci, m-am indragostit de aceasta tehnica. Acum, aceasta uimitoare tehnica de broderia este oarecum uitata de mesteritele noastre, sau poate nestiuta. Mai mult isi indreapta atentia spre tehnica Bargello maestrii ce cos in mozaic, tricoteaza sau lucreaza cu lut polimeric. In tricotaje Bargello a devenit cunoscut prin modelele casei Missoni, care pe la mijlocul secolului XX, a „inventat” faimosul sau zig-zag. Dar broderia, unde initial aceasta tehnica s-a nascut, in ciuda simplitatii sale de executare, doar acum incepe sa castige inimile mesterilor.

Pentru titlul de patrie a acestei tehnici se lupta doar doua tari – una este, desigur, Italia si Ungaria. Potrivit unei legende, tehnica provine din Ungaria si abea apoi ar fi fost adus la Florenta. In orice caz, anume in Florenta, aceasta tehnica de broderie a fost raspandita si a capatat marea popularitate. Din timpurile Renasterii doamnele italiene au prins dragoste de acest design plin de culoare la tesaturi si broderii si au inceput sa le foloseasca pentru a decora interiorul. Deci eu cred, ca acolo isi are si originea acesta tehnica.

Un model de desen clasic pentru Bargello este „flacara” – imaginea care simuleaza limbi de foc. Acesta este si motivul pentru care acesta tehnica de broderie a fost deseori numita „flacara”. Asemanarile suplimentare cu focul dau acestei broderii liniile caracteristice intinse, atunci cand se utilizeaza mai multe culori sau nuante de aceeasi culoare cu trecerea de la lumina la intunecat sau pal spre saturat. Uneori varful ascutit este inlocuit cu trecere mai fluida si desenul devine ca valurile marii.

In aceasta tehnica traditionala Bargello exista intotdeauna o regula – toate firele de pe acelasi rand trebuie sa fie de aceeasi dimensiune. In acest fel, dupa ce va fi cucut primul rand – restul sunt cusute dupa „model” foarte repede, deoarece mesterul nu mai are nevoie sa urmareasca schema.

Efecte absolut uimitoare pot fi atinse in coserea acestor modele”clasice” de patrate. In astfel de lucrari este necesara exercitarea cu mai multa grija, deoarece in colturi, unde se imbina desenul modelului, este foarte usor de gresit.

Cu timpul aceasta tehnica a devenit un pic mai complicata- au aparut scheme in care combinatia diferitor parti ale modelului a devenit mai complexa, uneori cusaturile pot fi indreptate in directii diferite, lungimea ochiurilor de pe acelasi rand nu este in mod obligatoriu de aceeasi lungime. In broderia moderna si broderia florentina traditionala adesea este combinata cu alte tehnici de broderie cu puncte numarate.

Posibilitatile acestei tehnici sunt pur si simplu nelimitate, deoarece prin simplitatea coaserii, ea are un numar infinit de variante cu diferite combinatii de culori, schimbari de modele, combinarea modelelor. Desigur si in prezent utilizarea principala a broderiei – decorul interior. Clasica aceastei tehnici de broderie din timpul Renasterii – pernele.

Si, bineinteles, omologul lor miniatural – pernele pentru ace! Un alt mod clasic, de asemenea, de a folosi broderia Bargello este tapiseria la mobila, dar si cuverturile pentru scaune si fotolii. In afara de asta Bargello se descurca cu orice sarcina decorativa:  tapiserii, coperti de carte, genti de mana si alte accesorii.

Intr-un final adaugam pur si simplu cateva desene mai complete, „cosmice”, exemple cu desene uimitore, magice a acestei tehnici de broderie.

Speram sa va inspirati pentru noi si ninunate lucrari in creativitatea voastra! Pace in suflet si frumusete in jurul vostru! Urmarea acestui articol:

Din nou despre tehnica de cusut – Bargello

Bargello – tehnica in detalii

Despre o alta tehnica de cusut italiana cititi aici: Broderia – “Assisi”