Brodatul in cruce, goblenul, alte tipuri de lucru manual ne dau o satisfactie pe masura. Aceste indeletniciri sunt un hobby, o pasiune, pentru unii ceva, ce dau sens vietii lor, ceva ce le aduvea liniste si fericire. Multi insa persevereaza si ajung la nivelul de maiestri in arta lor. Vrem si noi sa contribuim cat mai mult la acest proces de studiu si evolutie.

Sfaturi pentru FIXAREA firului la broderie. Regula principala – nu se fac noduri!

1. Metoda „bucla”
Este metoda cea mai economica, dar ea poate fi aplicata numai in cazul cand la broderie se utilizeaza un numar de fire par.

In cazul in care coaseti in doua fire, luati o singura lungime de fir dar de 2 ori mai lunga decat cea cu care coaseti de obicei. Puneti firul de ata in doua. Introduceti firul in urechile acului cu capetele taiate ale firului. La capatul firului se va forma o bucla. Introduceti acul din partea verso a broderiei in locul unde doriti sa incepeti broderia si scoateti acul pe partea din fata. Faceti primul ochi pe tesatura dupa desen si trageti firul pe verso pana aproape de capatul firului, cu exceptia buclei. Mai departe treceti acul prin bucla formata si strangeti usor. Gata, ati fixat simplu si aproape invizibil capatul firului.

2. Metoda „Fara nod”
Incepeti broderia la cativa centimentri de locul in care aveti nevoie sa faceti prima cusatura. Lasati capatul firului pe suprafata tesaturii. Asezati cu grija firul sub panza, astfel incat noile cusaturi sa acopere firul. Atunci cand ati facut cateva cusaturi, trageti capatul nedorit al firului de pe partea verso. Daca este necesar, il treceti pe sub cusaturi, sau pur si simplu il taiati.

3. Metoda de „Sub cusaturi”
Daca aveti deja o potriune de broderie cusuta, iar aceasta este in imediata apropiere de locul unde doriti sa stabiliti  firul, atunci puteti fixa firul sub patru sau cinci cusaturi de pe partea verso a broderiei. Puteti invalui in jurul a doua sau trei cusaturi pentru a fixa firul.
La terminarea de cusut cu acest fir, ascundeti capatul sau in acelasi mod sub ochiurile de pe partea din fata sau pe verso, restul firului se taie.

Pentru a intelege mai bine metodele explicate mai sus – vedeti si imaginile atasate. Pentru alte sfaturi in ale broderiei rasfoiti site-ul nostru. Despre Cum se poatea prelucra marginea panzei la o broderie? – cititi aici.