Romania este tara, in care unii oameni de la sat in veacul XXI inca mai poarta costume traditionale si in zilele de lucru, nu numai cu ocazia anumitor sarbatori sau festivaluri, una dintre putinele tari din lume unde se mai intampla acest fenomen. La fel este unic faptul, ca Romania se remarca print-o varietate extraordinara de costume populare, dar toate exceptional de frumoase si brodate cu multa migala.

IA romaneasca – „LA BLOUSE ROUMAINE”, obiecte de arta in marele muzee ale lumii.

E foarte normal sa vedem promovarea identitatii culturale romanesti la muzeele din tara: Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Taranului Roman si alte muzee etnografice din Romania, care pun in valoare statutul costumului popular ca obiect de patrimoniu national.

E cu totul altceva sa vezi ca arta traditionala a costumui romanesc este apreciata si expusa in marile muzee ale lumii, printre care Metropolitan Museum of Art din New York, unul dintre cele mai mari si al patrulea cel mai vizitat muzeu de arta din lume. Muzeul – Metropolitan Museum of Art este situat in New York (Statele Unite ale Americii) si exista in marea majoritate datorita sponsorilor si donatorilor, cu un sprijin redus al guvernului.
Colectia costumelor populare romanesti in acest muzeu consta din 137 exemplare.

Portul popular romanesc a ramas relativ neschimbat si continua să fie purtat si in ziua de astazi cu mare mandrie. Modelul de baza pentru femei consta dintr-o bluza brodata – IE si fusta-fota, brau, naframa pe cap, si de multe ori bondita. Broderia este plasata in zonele „vulnerabile” ale corpului: gat, mansete, tiv, dar, de asemenea, la nivelul umerilor si manicilor este vazuta ca un simbol al puterii. Costumele de sarbatoare sunt izbitor de frumoase intr-o variatie de tonuri si broderie abundenta. Coordonarea diferitelor componente este un simbol al mandriei si grijii acordate traditiilor populare in cultura romaneasca.

Frumusetea si nobletea costumului popular romanesc a inspirat pe multi pictori romani, precum Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Sirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiata, preponderent din perioada interbelica, dar si pe pictorul francez Henri Matisse, care a pictat o serie de portrete cu „ie romaneasca”, semnata si datorata in buna masura prieteniei sale cu pictorul roman Theodor Pallady. Costumul traditional purtat si promovat cu mandrie de reginele Elisabeta si Maria.

Motivele costumului national romanesc deseori a inspirat si si impodobit colectiile marilor designericontemporani: Jean Paul Gautier & Yves Saint Laurent, Philippe Gilet, Antropologie.

Va invitam sa vizualizati aici impresionanta GALERIE de fotografii a costumelor populare romanesti expuse la Metropolitan Museum of Art din New York. AICI  va puteti informa si despre “Costumul popular din Republica Moldova” , carte scrisa de  Varvara Buzila, director-adjunct la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala din Chisinau. Vizualizare placuta!