Fiecare dintre noi intalneste pe parcursul vietii sale multi oameni. Unele persoane marcante prin felul sau de a fi, persoane pentru care vrei sa multumesti destinului ca au aparut in calea ta.

De obicei, mult mai usor ne fascineaza strainii, poate doar pentru ca sunt mai inaccesibili pentru noi, poate din alte motive, dar trecem calmi si indiferenti pe langa oamenii de langa noi. Eu insa recunosc: pastrez in memorie si sunt recunoscatoare pentru orice om bun intalnit in diferite imprejurari din viata mea.

Am scris si noi despre multe persoane din diferite tari, si cu diferite indeletniciri, care ne-au starnit interesul. De curand am hotarat sa dedicam mai multa atentie persoanelor – DE LANGA NOI – oamenii pe care i-am cunoscut real si despre care merita sa se stie, deoarece sunt valorosi prin ceea ce sunt si ceea ce fac si tot ce fac o fac cu dragoste si mare daruire.

O persoana despre care vrem sa scriem astazi aici, pe site-ul cu broderii are o legatura speciala cu tema, caci si-a dedicat toata viata studierii culturii populare, este o adevarata enciclopedie a simbolurilor culturii noastre traditionale si prin munca ei zilnica, contribuie la popularizarea si intelegerea portului nostru popular.

Vorbim despre Varvara Buzila, director-adjunct la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala, etnograf si muzeograf cu renume din tara noastra.

Nu stiu cum este pentru fiecare dintre voi, cititorii nostri, pentru mine in memorie o persoana ramane definita cu o prima impresie anume. Daca ar fi s-o descriu intr-un cuvant pe aceasta minunata Doamna – Varvara Buzila, primul cuvant care mi-ar aparea in gand ar fi Modestie. Va asigur, ca la acest prim cuvant se adauga multe alte calitati, care o definesc pe Doamna Varvara, cum ar fi: daruirea in ceea ce face, competenta, vastele cunostinte si sdudii, multele lucrari stiintifice scrise…, lista ar fi foarte lunga. Dar faptul, ca Dumneaei spune despre IE si portul popular ca si cum ar canta o melodie, ar recita un poem, te molipseste cu dragostea de frumosul din tezaurul nostru national, te pune pe ganduri ca doar pastrarea acestei mosteniri culturale ne poate salva ca neam in zilele noastre si o face atat de simplu, fara sa puna deloc valoare pe munca sa de o viata.
Specialist in simbolistica moldoveneasca, promotoarea tezaurului cultural national, „arhiva pe doua picioare” a publicat mai multe carti, printre care: „Pâinea de ritual. Experiența sacrului.”, „Costumul popular din Republica Moldova”  si continua sa scrie ca sa ne invete tot ce tine de fondul enorm de bogat al culturii traditionale.
Varvara Buzila, director-adjunct la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala din Chisinau: – „Moștenirea culturală trebuie scoasă de pe raft”; „Ia este emblema noastră şi cea mai importantă piesă a costumului nostru tradiţional”; „Mă simt obligată să transmit secretele patrimoniului cultural și altor generații!”; „E complicat să inventariezi un domeniu important – tradiția, în care s-a lucrat mii de ani.”. Sunt doar cateva din gandurile si ideile transmise in diferite interviuri de aceasta superba Doamna.

Sa incheem totusi prezentarea tot cu cuvintele Mariei sale pe o nota pozitiva: „”Totul depinde de oameni. Este îmbucurător faptul că mai sunt oameni preocupați de păstrarea tradițiilor.”
Sa ne traiti si sa ne invatati minte draga Doamna Varvara Buzila!